Gömme Rezervuarını 5 Maddede Tanıyalım
Özellikle yeni ve modern tasarıma sahip tuvaletlerde son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan gömme rezervuarlar, klozetin su haznesinin ve teknik bölümlerinin duvar içerisinde gizlendiği rezervuar tipidir. Tuvalet ve banyolar yıllar boyunca gelişerek günümüzdeki şeklini almıştır. İnsanların temel ihtiyaçlarını giderdiği mekânlar olduğundan, sürekli gelişen ürün ve çözümler üretilmiş, her geçen gün ürün geliştirmeleri devam etmektedir. Dünya genelinde genellikle 2 tip tuvalet kullanılmaktadır, bunlar alaturka tuvaletler ve klozetler (alafragna tuvaletler)dir. Gelişen teknolojiler, tasarımlar ve model seçenekleriyle klozetler yaşam alanlarımıza girmiştir ve tuvalet taşlarına oranla daha çok tercih edilmektedir. Takım olarak banyolarımıza dahil olan klozetler; klozet, bataryalar ve rezervuarlardan oluşur.
Rezervuarlar yerleşim yerlerine, teknik özelliklerine göre kendi içlerinde sınıflandırılmaktadır. Asma rezervuarlar, klozet üstü rezervuarlar ve gömme rezervuarlar olarak 3 tipe ayrılan rezervuarlardan gömme rezervuarı 5 maddede tanıyalım.
GÖMME REZERVUAR NE DEMEK?
Şık ve modern görünüm sunan gömme rezervuar, evlerimizin yanı sıra avmlerde, hastanelerde ve ofis projelerinde sıklıkla tercih edilir. Bu depoda bulunan sular, sifon ya da kontrol panelleri gibi bir yardımcının etkisiyle klozetlerin içerisinin temizlenmesini sağlar. Bütün teknik detayların örülecek yeni bir duvar içerisine yerleştirildiği ya da niş içerisine saklandığı gömme rezervuarlarda estetik görünümün yanı sıra su tasarrufu da sağlanır. Montaj sonrası yapılacak bakım ve tamir işlerinde klozet üstü rezervuarlara göre daha zor olsa da sunduğu şık görünüm, sağladığı yer ve su tasarrufu sayesinde, banyo yenilemelerinde ve yeni yapılacak banyolarda alternatiflerine oranla daha çok tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra, rezervuar sistemi duvar içerisinde yer aldığından bakteri ve mikrop üretmez. Temiz ve hijyenik bir iç mekân oluşturulmasına da katkıda bulunur.
GÖMME REZERVUAR SETİNDE NELER VAR?
Gömme rezervuarlar, genellikle rezervuar bölümü, kontrol paneli ve stop valfinden oluşur. Rezervuar bölümü, iç takımın yer aldığı ve suyun depolandığı ana kısımdır. Boyutuna ve teknik özelliklerine göre farklı miktarlarda su depolayabilir. Kontrol paneli ile kurulan bağlantı sayesinde, panele basıldığında su akışını da gömme rezervuar bölümü gerçekleştirir. Örülen yeni bir duvar ya da niş içerisine konumlandırılan gömme rezervuarlar da klozetlerin hijyenini koruyacak suyun depolanmasını ve klozete aktarılmasını sağlar.
Kontrol paneli, gömme rezervuarların dışarıdan görülen tek parçasıdır. Piyasada bulunan yüzlerce model sayesinde, mekânın iç tasarımına uyumlu bir model tercih edilebilmektedir. Akışkan formlarda, klasik stilde ya da fotoselli olarak seçilebilecek geniş model alternatifleri olsa da kontrol panelinin asıl işlevi, butona basıldığında ya da komutu aldığında suyun klozetin içerisine akmasını sağlamaktır.
GÖMME REZERVUAR ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Gömme rezervuarlar, duvar ya da niş gibi kapalı bir alan içerisine yerleştirildiğinden bakımı ve tamiri alternatiflerine oranla daha zor gerçekleştirilen bir tiptir. Bu nedenle gömme rezervuar alırken, kullanılan malzemelerin kalitesinin yüksek olması gerekir. Çabuk bozulmayacak ve uzun ömürlü kullanım fırsatı sunulacak teknik özellikteki ürünler tercih edilmelidir. Yedek parçalara kolay ulaşılabilir markalar tercih edilmelidir. Teknik özelliklerinin yanı sıra kontrol panelleri iç mekânlarınızın tasarımlarıyla uyum sağlayacak modellerden seçilebilir, bu da banyolarınızda bütüncül görünüme sahip tasarımlar oluşturmanıza olanak sağlar.
Görünümleriyle tuvalet ve banyolara şıklık katan gömme rezervuar çeşitleri bulunmaktadır. Türkiye’nin global markası Creavit’in yüksek kalitede teknik özellik içeren ve tasarım çizgileriyle yer aldıkları mekânlara ferahlık katan kontrol panellerine sahip gömme rezervuar modellerini incelemek için tıklayınız.
GÖMME REZERVUAR İÇ TAKIMINDA NELER VAR?
Gömme rezervuar içerisinde yer alan ve gömme rezervuarın amacı olan suyun akışına yardımcı olan iç takım içerisinde; şamandıra, boşaltma grubu, buton grubu, saplama grubu, rezervuar contası yer almaktadır. İç takımda bulunan bu ürünler, suyun depoya dolması, depodan çıkarılması, kontrol panellerindeki butonlardan alınan emrin yerine getirilmesi, rezervuar içerisindeki su basıncının kontrol altında tutulması gibi işlevleri yerine getirir. Gömme rezervuar iç takımları harici olarak satın alınabilir ve montaj edilebilir.
GÖMME REZERVUAR SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?
Suyu depolayan ve klozete ulaşarak klozetlerin temizlenmesine imkân sağlayan rezervuarlar, en basit haliyle bir tür temiz su deposudur. İçerisinde ana merkezden aldığı temiz suyu depolayan gömme rezervuarlar, fotoselli ya da butonlu kontrol panellerinin de yardımıyla suyun klozete boşaltılmasını sağlar. Gömme rezervuarlar, genellikle kontrol panelinde yer alan iki farklı buton ile farklı miktarlarda suyun akıtılmasını sağlar. Bu ayar aynı zamanda şamandıradan da yapılabilir. İçerisindeki suyun azalması art arda çekildiğinde klozete su akmamasına sebep olur, buna çözüm olarak temiz suyun şebekeden depoya ulaşarak depoyu tekrar doldurması beklenmelidir.