5 ADIMDA LAVABO TEMİZLİĞİ
Lavabolar, mutfaklar ve banyolarda hem temas ettiğimiz yüzeyler olduğundan hem de kullanımları itibariyle kirlenmeye en açık yerler olduğundan temizliği oldukça önemli olan bir alanıdır. Bu nedenle temiz olması ve temiz kalması oldukça önem taşır. Evlerimizin mutfak ve banyolarındaki lavabolar gün aşırı temizlenmesi bile yeterli olsa da çoklu kullanım alanları olan ofislerdeki, restoranlardaki ve dış mekânlardaki lavaboların temizliği gün içerisinde birden çok kez yapılmalıdır.
Bu alanların temizliği, kullanan kişilerin de sağlığını etkilemektedir. Özellikle, 2019 yılının sonundan itibaren devam eden pandemi süreci özellikle ortak alanlardaki hijyen seviyesinin ne derece önemli olduğunu bizlere göstermiştir. Lavabo temizliği basittir ancak kullanılan temizlik malzemeleri ve dikkat edilmesi gereken alanlar olduğundan dikkatlice yapılması gerekmektedir. Ayrıca vitrifiye ürünlerin temizliğinde çok hassa olmak gerekmektedir çünkü yüksek asit içeren temizleyiciler hasara neden olabilir. 5 adımda lavabo temizliği yazısında size verilen ipuçlarına dikkat ederek daha hijyenik bir banyo için doğru lavabo temizliğini yapabilirsiniz. Peki etkili lavabo nasıl temizlenir?

LAVABO TEMİZLİĞİNİN BİRİNCİ ADIMINDA LAVABOYU FIRÇALAYIN VE DURULAYIN
Lavabolar; sabun kalıntıları, diş macunu kalıntıları, kalan su lekeleri ve hatta dökülen saç ve sakal telleriyle rahatsız edici bir görüntüye sahip olabilir. Lavabolarda temiz ve hijyenik görünüm için düzenli temizlik yapılması gerekmektedir. Lavabo temizliği çeşitli temizlik malzemesi kullanılarak yapılabileceği gibi sadece su kullanılarak da yapılabilir. Lavabo temizliğinin birinci adımında lavaboları fırçalayın ve durulayın. Sabun, diş macunu gibi ürünlerin atıklarını lavabodan temizlemek için öncelikle lavaboyu fırçalamak gerekir. Lavabonun tüm yüzeylerini seramik yüzeye zarar vermeyecek sertlikte bir fırça ile iyice temizledikten sonra lavabo su ile durulanır. Böylelikle lavaboda biriken mineral kalıntıları, atık ürün kalıntıları yüzeylerden ayrılır ve giderden lavabonuzu terk eder. Lavabomuzu durulurken fazla ve gereksiz su tüketimine dikkat etmeliyiz.
LAVABO TEMİZLİĞİNİN İKİNCİ ADIMINDA LAVABONUN KÖŞELERİNİ TEMİZLEYİN
Piyasada köşeli, yuvarlak veya düz formlu olarak farklı tasarımlara sahip yüzlerce çeşidi olan lavabolar yapıları itibariyle kenar yüzeyleri ve bazen de köşeleri olan banyo elemanlarıdır. Bu yüzeyler tıpkı klozetlerde olduğu gibi mikrop ve farklı organizmaların bulunduğu yüzeylere dönüşebilir. Lavaboların kıyı ve köşeleri düzenli bir şekilde temizlenmediğinde bakteri barınmasına oldukça uygun yapıdadır. Bakteri barınımı engellemek ve etkili bir lavabo temizliği için lavabolar tüm kenarları ve köşeleriyle birlikte detaylıca temizlenmelidir. Lavabo temizliğinin bu aşamasında yumuşak bir sünger yardımıyla tüm kıyı ve köşeler iyice temizlenmelidir.
LAVABO TEMİZLİĞİNİN ÜÇÜNCÜ ADIMINDA LAVABOYU DEZENFEKTE EDİN
Su ve sabun ile yapılacak temizlik her zaman için yeterli değildir. Zararlı canlıların yüzeylere tutunmaması, daha temiz bir yüzey oluşturmak ve lavabo içerisindeki kalıntıların giderilmesi için temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. Çamaşır suyu gibi ürünlerin dokusuna zarar verebilecek kimyasallar ile temizlik yapılması önerilmez. Bu aşamada lavabo temizliğini derinleştirmek için doğal temizleyici ürünler seçilebilir. Sirke ve karbonat karışımı, limon tuzu, arap sabunu gibi doğal temizlik malzemeleri banyoların hijyen seviyesini yükseltecek çözümler olmalıdır. Çok daha hijyenik yüzeyler için lavabo temizliğinin üçüncü adımında lavaboyu dezenfekte edin.


LAVABO TEMİZLİĞİNİN DÖRDÜNCÜ ADIMINDA LAVABONUN PARÇALARINI TEMİZLEYİN
Lavabolar; gider bölümü, lavabo bataryaları, lavabo çanağı gibi birçok parçanın bir araya gelmesinden oluşur. Derinlemesine bir temizlik yapılabilmesi için bu alanların da özenle temizlenmesi gerekir. Özellikle batarya bölümleri sıçrayan su ve sabun kalıntıları gibi dış etkenlerden dolayı hızlıca kirlenir. Kimyasal malzemeler bataryaların yapılarını ve dokularını bozduğu için, batarya temizliğinde kimyasalların kullanılmaması gerekir. Etkili ve hijyenik bir batarya temizliği için özel solüsyonlar hazırlanmıştır, Creavit’in ar-ge ekibi tarafından geliştirilen ve kullanımında bataryalara herhangi bir zarar vermeden temizliğini gerçekleştiren Creavit armatür solüsyonuyla bataryalarınızı koruyarak kullanım ömrünü de artırabilirsiniz. Daha temiz bir lavabo için lavabo temizliğinin dördüncü adımında lavabonun parçalarını temizleyin.
LAVABO TEMİZLİĞİNİN BEŞİNCİ ADIMI OLARAK LAVABOYU DÜZENLİ VE DERLİ TOPLU BIRAKIN
Temizlik her zaman kirli olmamak değildir, derli toplu ve düzenli bir görünüm de temizliğe katkıda bulunmaktadır. Su, kimyasal ve doğal malzemeler kullanılarak yapılan bir lavabo temizliğinin belki de en önemli kısmı lavaboyu derli toplu bırakmaktır. Temizlik malzemelerini kaldırmalı, temizleme bezlerini ortalıkta bırakmamalısınız. Düzen içerisinde olan bir lavabo her zaman daha hijyenik ve temiz gözükecektir bu nedenle lavabo temizliğinin beşinci adımı olarak lavaboyu düzenli ve derli toplu bırakın.
Banyolar, her zaman hijyenin ve temizliğin başladığı mekânlar olmuştur. Lavabo temizliği de bunun en önemli unsurlarından biridir. Lavabolar gün içerisinde mümkünse birden fazla temizlenmeli en azından duru su ile şöyle bir ıslatılmalıdır. Çünkü hijyen banyodan, banyo hijyeni ise klozet, lavabo ve duş kabinlerden başlar.